Mitt Hemangiom

Nu ska jag berätta för er om en sjukdom som heter Hemangiom.
Jag vet inte särskilt mycket detaljer om själva sjukdomen, förutom att jag hade den när jag var liten!

Det här kan faktiskt vara ganska intressant läsning så jag kan rekommendera er att inte bara bläddra förbi detta inlägg (sen har jag ju lagt ner mycket tid på att skriva detta för er :))

Och det andra jag vet är att det kan uppstå var som helst på kroppen - det är nämligen blodkärl som trasslar ihop sig. Det kan se ut som små röda märken - både lite slätare och utbuktande. Märken kan variera i storlek och form och kan dessutom se ut som extremt stora bölder som missbildar delar av ansikte eller annan kroppsdel.

Det är bara att googla så ser man hur det kan se ut! Det kan även stavas haemangiom.

När jag var nyfödd hade jag inte hemangiom, utan det uppkom en kort period efter födseln - efter någon månad tror jag det var.  Det tråkiga var ju att jag fick mitt hemangiom på näsan - just där man vill ha det, eller hur? Eller inte! Näsan växte och liknade tillslut en clownnäsa, fast den var ju inte röd. Den var mjuk och jag gillade att gnugga den mot mina föräldrars näsor :)

Detta har resulterat i att jag inte har vågat visa bilder/filmer på mig själv när jag var liten. Jag tycker ju att det ser hemskt ut. Tycker inte jag ser ut som en söt liten flicka som alla andra gjorde när de var små... Däremot kunde det komma fram folk till mig & min mamma när vi var ute och säga att jag var söt, och vissa trodde till och med att jag hade nån slags clownnäsa på mig! Förstå vad mina föräldrar har fått stå ut med!
När jag blev lite äldre så tyckte väl mamma att det var nog, och jag hade nog börjat bli lite blygare också när jag väl började inse att jag såg annorlunda ut än alla de andra barnen. Så den 4 april, när jag var 4 år så opererades jag på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Här är ett 8 minuters klipp från dagarna på sjukhuset. Hade tänkt göra fina övergångar i hela videon, men jag hade redan skrivit dit undertexterna, och när jag skulle lägga till övergångar så följde inte texten med rätt på tidslinjen. Så det får se ut såhär! Det är vid 03:44 som det kommer bilder från efter operationen om man vill bläddra förbi annat tjafs. Men jag har faktiskt lagt ner massor av tid på videon så det vore kul om någon tittade på hela :PNäsan var inte som en clownnäsa längre, men det såg inte direkt ut som en "normal" näsa heller. Det lustiga var att jag har fått höra efteråt att han som opererade mig inte ens var specialist inom plastikoperationer! Så det de egentligen gjorde var att koncentera sig på att få bort hemangiomet och inte alls tänka på att det skulle se ut som en normal näsa sen. Lite irriterande.

Under hela min skolgång har jag blivit mobbad för bland annat min näsa (andra orsaker var att jag var plattbröstad, men det har inget med det här inlägget att göra). Kan ni tänka er, ända från första klass! Det blev visserligen extremt mycket bättre när jag började gymnasiet. Jag fick bättre självförtroende då också eftersom fler var snälla och trevliga mot mig, och behandlade mig som en normal person. Så om någon fortfarande mobbade mig så brydde jag mig inte lika mycket.

Ganska länge hade jag "tjatat" på mamma att jag ville operera om min näsa, och till slut tog jag tag i det ordentligt och fick mamma att förstå hur gärna jag ville det. Jag tror det var någon gång under sena 2003 eller tidiga 2004 som jag hamnade i kö på sjukhuset i Malmö. Tyvärr blev jag tvungen att flytta mitt upp i allt (till Eskilstuna där jag bor nu) och fick ställa om mig i en ny kö i Stockholm.  Väntetiden var faktiskt inte så jättelång där, och dessutom hade jag förtur eftersom jag inte bodde i Stockholm! Jag tror att jag totalt fick vänta ungefär ett år innan operationen blev av.

Det var på Danderyds sjukhus och allt jag behövde betala var den vanliga patientavgiften (eller vad den nu heter) som ligger lite under 200 kr. Och det är ju för att jag bara skulle korrigera det som blivit fel sedan den första operationen.

Snacka om att jag var nöjd med resultatet! Det var en stor skillnad. Men tyvärr är jag inte nöjd i det stora hela. Det är mycket bättre, men det är fortfarande inte bra!

Så jag gör lätt om det (och betalar) för att få en mer normal näsa.Och här kommer jämförelsebilderna...Trackback